Als je zonnepanelen aanschaft is het belangrijk dat de zonnepanelen op de juiste manier geïnstalleerd worden. Bij de installatie van zonnepanelen kan er zomaar iets defect gaan waardoor de panelen minder effectief zijn of zelfs helemaal niet meer werken. Zulke zaken brengen frustraties met zich mee en die wil je graag voorkomen. Bij In2Solar staan wij in voor professionaliteit en vakmanschap. Het installatieteam van In2Solar is zeer bekwaam in het installeren van zonnepanelen en doet er alles aan om het beste resultaat te leveren. Onze producten worden eerst uitvoerig getest voor ze op je dak komen te liggen. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan en kun je uitbundig van de voordelen genieten die zonne-energie met zich meebrengt.
Hoeveel zonnepanelen moet ik aanschaffen?
Voordat je zonnepanelen gaat aanschaffen wil je natuurlijk weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en of je daar de ruimte voor hebt. Hier kun je door middel van 1 van onze adviseurs of zelf eenvoudig achter komen.
Om te bepalen hoeveel zonnepanelen voor jou optimaal zijn is het volgende van belang:
- Een inschatting van de de opbrengst (vermogen) van de te kopen zonnepanelen.
- Je eigen energierekening om te bepalen hoeveel energie je jaarlijks gebruikt.
- Ga je grote energiegebruikers aanschaffen dit jaar? Zo ja, reken ze mee in het jaarlijkse gebruik.
- De afmetingen en hellingshoek van je dak.
Nadat we deze informatie hebben ontvangen kunnen we kijken naar het ideale aantal zonnepanelen. Dit is te berekenen op de volgende manier: (jaarlijks stroomgebruik x 1,1) gedeeld door het vermogen van 1 zonnepaneel in wattpiek.
Het gemiddelde stroomgebruik van een persoon per huishouden kun je vinden in de tabel hieronder. Bij grote energie verbruikende goederen zoals het aanschaffen van een elektrische auto die opgeladen moet worden zal dit variëren ten opzichte van het gemiddelde.
Huishouden Gemiddeld verbruik in kWh
– 1 persoon 2000 kWh
– 2 personen 2500 kWh
– 3 personen 3500 kWh
– 4 personen 4500 kWh
– 5 personen 5000 kWh
Legplan zonnepanelen
Nadat we het stroomgebruik weten en het aantal gewenste zonnepanelen kunnen we met behulp van een legplan gaan kijken naar wat de beste plaatsing is en of een huis of kantoor ook echt over genoeg ruimte beschikt. Een legplan is eigenlijk een bovenaanzicht van een gebouw op schaal zodat we eventuele obstakels kunnen ontwijken en we kunnen kijken naar de ideale plaatsing. Hierdoor kan het dakoppervlak maximaal benut worden en zorgen we voor het beste rendement van de panelen. Daarnaast kunnen we door middel van een legplan de zonnepanelen op een mooie manier plaatsen. Een hoop mensen vinden zonnepanelen namelijk lelijk staan op hun huis. Ons team probeert dit zoveel mogelijk te voorkomen door een strakke plaatsing op het dak.
Installatie op het dak
Nadat ons team op de hoogte is gebracht van de inhoud en de verschillende offertes zijn opgestuurd en goedgekeurd komt er een installatieteam langs om de zonnepanelen te plaatsen. Dit team heeft al talloze jaren ervaring en werkt nauwkeurig en snel zodat de panelen dezelfde dag en soms in 1 ochtend al klaar zijn voor gebruik. Tijdens de installatie zal er een speciale steiger komen zodat de monteurs veilig aan de slag kunnen.
Tijdens de installatie van de panelen zal er rekening worden gehouden met het volgende:
– De zonnepanelen moeten op een pannendak tot maximaal de erfgrens geplaatst worden. Dit houd in dat ze zonnepanelen niet mogen uitsteken. Hiermee wordt rekening gehouden tijdens de installatie van de zonnepanelen.
– Wanneer de zonnepanelen dichter dan twee pannen vanaf de nok geplaatst moeten worden moet de nok ook worden losgemaakt. Op deze wijze kan namelijk de bovenste montagerails worden geplaatst.
– Ook bij de dakgoot wordt er rekening gehouden met de plaatsing. We houden meestal twee dakpannen afstand zodat regen en sneeuw afgevoerd kan worden.
Nadat de installatie op het dak is afgerond kunnen we gaan kijken naar de installatie in de meterkast.
Installatie in de meterkast
Wanneer de zonnepanelen geïnstalleerd worden word je volgens de wet energieleverancier. Met behulp van een omvormer wordt er groene en schone stroom geleverd aan het bestaande elektriciteitsnet en de apparaten in huis. Om deze reden is het belangrijk dat de zonnepanelen op de juiste wijze worden aangesloten op de meterkast.
Allereerst wordt er een nieuwe kabel van de omvormer naar de groepenkast gelegd. In deze groepenkast wordt de omvormer aangesloten op de oude aardlekautomaat. Een nieuwe aardlekautomaat wordt bovendien bovenop de reeds bestaande groepenkast gebouwd. Een alternatief is om een miniverdeler te plaatsen naast de bestaande groepenkast.
Indien er een wasmachine of vrije groep in de nabijheid staat en u niet meer dan 12 zonnepanelen plaatst kan er ook gebruik gemaakt worden van een pv-verdeler. Een pv-verdeler is een kleine groepenkast met een automaat voor het zonnesysteem met eventueel een stopcontact voor de wasmachine en/of de droger. Wanneer er voor deze optie gekozen wordt is het niet nodig om een kabel naar de groepenkast te leggen.
Tijdens de schouw van 1 van onze adviseurs bepalen we in samenspraak met jou wat de beste locatie is voor de omvormer. Deze instructie wordt daarna vermeld naar ons montageteam. De kabels, pijpjes en andere obstakels worden uiteraard zoveel mogelijk weggewerkt en afgewerkt.
Nadat deze installatie is afgerond zijn de zonnepanelen klaar voor gebruik en kan je alles monitoren via de mobiele app. Zo kan je dagelijks een goed beeld krijgen van het actuele rendement en de prestaties op lange termijn. Wij van In2Solar helpen je graag verder met de verduurzaming van je huis. Als je zonnepanelen wilt aanschaffen zorgen wij voor een hoge kwaliteit en een professionele installatie.
Voor vragen of advies kunt u vrijblijvend contact opnemen met ons!
Recente reacties