Zoals we allemaal wel weten werken onze elektrische apparaten thuis op wisselstroom. Helaas produceren zonnepanelen gelijkstroom. Hierdoor kunnen onze elektrische apparaten niet direct worden aangesloten op de zonnepanelen. Daar zorgt een omvormer namelijk voor. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom van de zonnepanelen wordt omgezet in bruikbare wisselstroom. Hierna wordt de wisselstroom weer via de meterkast geleverd aan het stroomnet en aan je apparaten thuis. Wat je op gaat vallen is dat een micro omvormer de meeste garantie heeft en het beste resultaat op zal leveren.

Een omvormer is een kwetsbaar en belangrijk onderdeel van een installatie. De juiste keuze hierin maken is essentieel als je zonnepanelen koopt. We zullen hieronder de verschillen en voordelen uitlichten van de omvormers die er zijn.

String omvormers (standaard 10 jaar garantie)

Bij een zogenaamde stringomvormer worden de zonnepanelen aan elkaar gekoppeld door middel van lange strings (een serie schakeling). Deze strings worden daarna aan de omvormer gekoppeld. Deze omvormer moet dan wel om kunnen gaan met de hogere zonnepaneelspanning en genoeg vermogen leveren, Deze installatie komt in principe het meeste voor en wordt vooral toegepast als alle zonnepanelen dezelfde kant opstaan en deze weinig last hebben van de schaduw. Dit systeem is relatief simpel en hierdoor ligt de kans op storingen dus ook lager. Mocht er wel een storing voorkomen dan is deze gemakkelijk te verhelpen. Het probleem bij stringomvormers is dus wel dat je geen schaduwvorming moet hebben. Mocht dit wel het geval zijn dan werken de zonnepanelen niet optimaal en lever je minder energie terug dan dat je had kunnen terugleveren. Hou hier dus goed rekening mee tijdens de aanschaf van je omvormer. 

Optimizers (standaard 12 jaar garantie)

Een tussenvorm van de andere omvormers wordt ook wel een optimizer genoemd. De bekendste producent van de zogenaamde optimizer is SolarEdge. Omvormers van SolarEdge werken met een optimizer voor elk zonnepaneel. Een optimizer is een regelaar waarmee elk paneel apart kan worden geregeld en beveiligd. Deze optimizers worden aangesloten tussen de bekabeling van de zonnepanelen. Deze zonnepanelen worden daarna aangesloten op de centrale omvormer van SolarEdge. Dit systeem is dus wel complexer en daardoor ook storingsgevoeliger.

Micro omvormer (standaard 25 jaar garantie)

Micro omvormers worden per zonnepaneel geplaatst en zetten de gelijkstroom meteen op het dak om in wisselstroom. Hierdoor is er geen centrale omvormer meer nodig. Daarnaast kan je met micro omvormers de rendementen per zonnepaneel monitoren. Het enige nadeel aan een micro omvormer is dat als zich er een storing voordoet de monteurs er moeilijker bij kunnen komen.

Om dieper in te gaan op de micro omvormer

Een micro omvormer is een omvormer die dus direct per zonnepaneel geplaatst is. Dit is anders dan een grote omvormer op een andere locatie, waar de stroom van alle zonnepanelen samenkomt. Een micro-omvormer regelt het omzetten van de stroom per paneel. Het kastje zet de spanning van de zonnepanelen direct om naar 230 Volt. De meeste micro-omvormers zijn daarnaast voorzien van een zender waarmee de eigenaar elke omvormer apart kan inzien en de opbrengst per paneel in de gaten kan houden.

Doordat een micro omvormer per paneel wordt bevestigd is het mogelijk om de panelen op verschillende plaatsen op het dak te bevestigen. Je hoeft de zonnepanelen dan niet op 1 plek te installeren omdat de kabels bijvoorbeeld niet met elkaar verbonden hoeven te zijn.

Bij grote omvormers zijn de panelen aan elkaar verbonden. Een voorbeeld van het probleem dat alle zonnepanelen met elkaar verbonden zijn is als volgt: als er schaduw staat op een paneel door een bepaalde stand van de zon heeft dat invloed op de rest van de panelen waardoor er minder stroom wordt opgewekt. Hierdoor gaat er veel energie verloren. Bij een micro omvormer is dat niet het geval. Bij een micro omvormer kan elk paneel apart zijn werk doen en als er een paneel in de schaduw staat heeft dat geen invloed op de andere panelen. Daardoor kunnen de zonnepanelen die de meeste zonnestralen meepakken zonder invloed van de panelen die in de schaduw staan hun energie omzetten.

Bij In2Solar leveren we de topmerken van omvormers zoals Enphase en Growatt. Hierdoor verzekeren we onze klanten van de beste rendementen voor hun zonnepanelen. We helpen onze klanten dan ook graag met het maken van de overstap naar zonne-energie. 

Voor vragen of advies kunt u vrijblijvend contact opnemen met ons!