Wat zijn zonnepanelen eigenlijk? Bij het duurzaam opwekken van energie kennen we de natuurlijke energiebronnen als zon, licht en water. Bij het opwekken van zonne-energie gebruiken we de grootste lichtbron op aarde: de zon. Door middel van zonnepanelen gebruiken we de zon voor het duurzaam opwekken van energie. Een zonnepaneel vormt een investering die voordelige en duurzame energie levert. Dat doet hij door zonlicht om te zetten in wisselstroom, zelfs als het bewolkt is haalt het paneel stralen uit het daglicht en blijft er energie opgewekt worden. Dat is dus de kracht van zonnepanelen: duurzaam en constant energie leveren zonder dat het sterk beïnvloed wordt door weersomstandigheden die bij andere duurzame energiebronnen wel een grote rol spelen. De wind om een voorbeeld te noemen.

Hoe werkt een zonnepaneel?

Een zonnepaneel bestaat uit een aantal in serie geschakelde zonnecellen. De zonnecellen vangen het uv licht op en zetten dit om in gelijkstroom. Gelijkstroom is in een huishouden nog niet bruikbaar dus dit zal door middel van een omvormer moeten worden omgezet in wisselstroom. Nadat dit is gedaan wordt de energie teruggeleverd aan het stroomnet.

Waarom zonnepanelen?

Door de stap te nemen om over te stappen op zonne-energie bespaar je een hoop geld. Je stroomkosten zullen dus aanzienlijk gaan dalen (meer informatie over deze besparingen zie kennisbank of onze andere blog ‘waarom is zonne-energie zo belangrijk?’). Bovendien draag je je steentje bij aan een betere wereld doordat er bij het omzetten van zonne-energie geen CO2 wordt uitgestoten. Je gaat dus deel uitmaken van een schonere wereld zodat ook de volgende generaties van de aarde kunnen genieten.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

De gemiddelde levensduur van een paneel bedraagt zo’n 25 jaar of langer. De omvormer (het apparaat wat de gelijkstroom omzet in wisselstroom) gaat meestal rond de 12,5 jaar mee. Dit verschilt echter per merk en soort paneel. Een micro omvormer om een voorbeeld te noemen gaat zelfs rond de 25 jaar mee. 

De merken van zonnepanelen

De kwaliteit van zonnepanelen heeft alles te maken met het merk. Een zonnepaneel is namelijk geen eenvoudig apparaat en moet uit goede materialen zijn opgebouwd wil het paneel lang en effectief energie op blijven wekken. Kwaliteit staat bij In2Solar hoog in het vaandel. Daarom komt er op je dak alleen de beste kwaliteit te liggen. Wij werken enkel en alleen met uitvoerig geteste producten die hoog aangeschreven staan en onafhankelijk getest worden. Al onze zonnepanelen zijn in het bezit van de volgende keurmerken: CE keurmerk, certificaat zonnepanelen IEC, ISO kwaliteit Zonnepanelen, RoHS en TÜV.

De installatie van zonnepanelen

De wijze hoe de zonnepanelen geïnstalleerd/vervoerd worden is cruciaal bij de stap om over te gaan op zonnepanelen. Bij het vervoer kunnen ze ernstig beschadigen of niet goed vastgemaakt worden bij de installatie ervan. Niets is vervelender dan dat je een investering hebt gedaan en dat er na enkele dagen al problemen zijn. Bij In2Solar staat een team klaar met jarenlange ervaring die je dak op professionele wijze voorziet van zonnepanelen. 

Soorten zonnepanelen

Mono zonnepanelen:

Mono zonnepanelen worden gemaakt door silicium te smelten op een temperatuur van 1500 graden. Nadat het silicium is gesmolten wordt het silicium op zorgvuldige wijze afgekoeld waardoor de kristallen allemaal netjes dezelfde richting op komen te liggen. Dit zorgt er dus voor dat mono zonnepanelen er veel mooier uitzien dan bijvoorbeeld poly zonnepanelen. Daarnaast brengt de ligging van de kristallen nog een voordeel met zich mee. Doordat de kristallen allemaal netjes dezelfde kant op liggen is er minder weerstand tijdens de geleiding van de elektronen. Hierdoor werken mono zonnepanelen dus ook efficiënter en leveren ze meer energie op. 

Poly zonnepanelen:

Poly zonnepanelen worden gemaakt op bijna dezelfde manier. Het enige verschil in het productieproces van poly zonnepanelen is dat de zonnecellen veel sneller worden afgekoeld en dus minder tijd krijgen voor deze cruciale stap. Dit is voor de fabrikant goedkoper omdat het productieproces minder tijd in beslag neemt. De kristallen zullen hierdoor kriskras door elkaar komen te liggen. Dit zorgt voor een felle kleur die velen zullen herkennen als de originele kleur van zonnepanelen. Daarnaast zijn de zonnepanelen uiteraard goedkoper in aanschaf en dus ook sneller terug te verdienen. Meestal worden poly zonnepanelen op grote vlaktes en gebouwen geplaatst waar niemand ze kan zien. Poly zonnepanelen ogen namelijk minder mooi dan mono zonnepanelen.

Amorf zonnepanelen:

Tot slot heb je ook nog amorf zonnepanelen. Deze panelen worden op een hele andere manier gemaakt dan poly en mono zonnepanelen. Het silicium is namelijk flinterdun waardoor er geen kristallen worden gevormd en de zonnepanelen flexibel zijn. Dit zorgt ervoor dat je deze zonnepanelen makkelijk en strak kan plaatsen. Het nadeel van deze panelen is alleen dat ze een heel laag rendement hebben. Deze panelen zijn dus niet bepaald interessant voor de consument. Losstaand daarvan ligt de aanschaf wel heel laag bij amorf zonnepanelen.

Voor professioneel advies en de installatiemogelijkheden kan je terecht bij In2Solar. Wij hebben al talloze jaren ervaring in de zonnepanelensector en helpen iedereen graag verder met de overstap op duurzame energie. 

Voor vragen of advies kunt u vrijblijvend contact opnemen met ons!