Wanneer jij zonnepanelen op je dak hebt is er goed nieuws voor jou! Salderen op jaarbasis wordt de norm voor energiebedrijven. Door maandelijks te salderen zorgden energiebedrijven voor extra winst. Door nieuwe regelgeving wordt dit tegengehouden. Salderen op jaarbasis wordt de norm en kan voor jou als particulier voordeliger uitpakken. Lees alles over salderen en waarom de nieuwe regelgeving financiële voordelen kan opleveren. Ontdek hoe wij jou verder kunnen helpen.

Wat is salderen precies?

Wanneer u zonnepanelen op het dak heeft wekt u zelf duurzame energie op. Een deel van deze energie gebruikt u zelf. De rest wordt teruggeleverd aan het openbare stroomnetwerk. Als de zon niet schijnt heeft u natuurlijk ook energie nodig. Op dat moment krijgt u energie van uw energiebedrijf. Wanneer u de energienota ontvangt ziet u hoeveel energie uw energiebedrijf heeft geleverd aan u in kWh. Het teveel aan energie vanuit uw zonnepanelen wat u teruggeleverd heeft is daar vanaf getrokken. Deze aftreksom noemt men salderen.

Salderingsregeling na 2025

De verwachting is dat de salderingsregeling na 2025 wordt afgebouwd. Daarna kunt u de teruggeleverde energie niet meer aftrekken van de verbruikte energie. U krijgt dan alleen nog een terugleververgoeding die minstens 80% van het leveringstarief zal zijn. Het zal vanaf dan ook nodig zijn om een slimme elektriciteitsmeter aan te schaffen die meet hoeveel stroom u afneemt en teruglevert aan het openbare netwerk.

Salderen: iedere maand of op jaarbasis?

Salderen hoort te gebeuren op de jaarafrekening. Het mag niet per maand of kwartaal. Toch salderen veel energiebedrijven maandelijks of per kwartaal. Maandelijks salderen is nadelig voor u als klant. Voorbeeld: in een maand met weinig zon zal u meer energie geleverd krijgen van uw energiebedrijf. Door maandelijks te salderen kan het bedrijf meer rekenen voor deze energie. Bij jaarlijks salderen wordt er gekeken naar de geleverde energie over het hele jaar waardoor er geen vertekend beeld ontstaat. Dit kan u flink wat voordeel opleveren, wat zeer welkom is met de stijgende energieprijzen.

Op jaarbasis salderen wordt de norm voor energiebedrijven

Energieminister Rob Jetten heeft veel signalen ontvangen over de negatieve financiële effecten van het maandelijks salderen. Daarom bereidt hij een wetswijziging voor die energiebedrijven zal verplichten om jaarlijks te salderen. Wanneer u heeft geïnvesteerd in zonnepanelen zal dit financieel goed uitpakken voor u.

Jaarlijks salderen was in principe al verplicht volgens de Energiewet. Toch was de wet niet duidelijk genoeg waardoor energiebedrijven de regelgeving in hun voordeel konden interpreteren. Er wordt nu expliciet beschreven dat saldering op jaarbasis plaats dient te vinden. Als consument wordt u hierdoor beter beschermd.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft laten weten blij te zijn met de wetswijziging. Toch roept de vereniging energiebedrijven ook op om te compenseren voor het financiële nadeel dat eigenaren van zonnepanelen hebben opgelopen. De energieleveranciers kozen immers voor een andere interpretering van de wettelijke salderingsregeling. Zij zijn zich bewust geweest van het risico en de nadelige gevolgen mogen niet voor rekening van de klanten komen. Het is niet bekend of energiebedrijven hier daadwerkelijk gehoor aan zullen geven.

Profiteer van financiële voordelen met zonnepanelen

Door het verplichten van jaarlijks salderen in de wet wordt het aanschaffen van zonnepanelen nog aantrekkelijker. U loopt immers grote kans om weinig tot geen energiekosten te hoeven betalen. Wanneer u meer energie teruglevert dan dat u verbruikt ontvangt u zelfs een vergoeding. Daarnaast kunt u in sommige gemeenten ook subsidie krijgen voor het plaatsen van zonnepanelen. Tot slot wordt de BTW op het aanschaffen en installeren van zonnepanelen vanaf januari 2023 afgeschaft. U betaalt dan 0% BTW over de zonnepanelen. Dit zal u ook veel administratief werk schelen. Kortom, zonnepanelen bieden veel financiële voordelen.

Zonnepanelen hebben natuurlijk ook andere voordelen. Zo zijn ze zeer milieuvriendelijk en duurzaam. Door te investeren in zonnepanelen maakt u een bewuste keuze en bent u goed bezig voor het milieu. Zodra de zonnepanelen op uw dak liggen wordt uw huis ook direct meer waard. Dit komt door het betere energielabel. Bij het verkopen van uw huis zullen kopers profiteren van minder maandlasten. Dit maakt uw huis aantrekkelijk voor kopers.

Kies voor een betrouwbare leverancier van zonnepanelen

Heeft u de keuze voor zonnepanelen gemaakt? Dan is het belangrijk om voor een betrouwbare en erkende leverancier te gaan. Het installeren van de zonnepanelen dient vakkundig te gebeuren. Onze erkende installateurs klaren het klusje graag voor u. Bij In2Solar werken wij uitsluitend met erkende Nederlands sprekende installateurs die u veel uitleg kunnen geven. Naast betrouwbaarheid en persoonlijk advies kunt u bij ons rekenen op kwaliteit. Wij bieden alleen hoogwaardige zonnepanelen aan van merken als Enphase, Growatt en Phono Solar.

Lees maar eens wat één van onze tevreden klanten vertelde over ons. Michael uit Goedereede: “Wij hebben afgelopen dinsdag 14 zonnepanelen geplaatst gekregen. Vanaf het moment dat ik uitgenodigd werd om een offerte samen te stellen tot het moment dat de panelen geplaatst waren.. alleen maar lof. Snelle en scherpe offerte welke naar mijn wensen was samengesteld, snelle levertijd, en keurige vakkundige monteurs die de plaatsing hebben uitgevoerd. Als na plaatsing ook nog tijd gemaakt wordt om een attentie langs te brengen, weet je dat dit mensen zijn die service hoog in het vaandel hebben staan. Een aanrader voor een ieder die zonnepanelen wenst.”

Door jarenlange ervaring bieden wij een uitmuntende service. Maak gerust een afspraak in onze showroom of neem contact op wanneer u vragen hebt. Onze medewerkers staan klaar om u verder te helpen en zullen alle tijd voor u nemen.