Zonne-energie wordt steeds populairder in Nederland. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan je ook helpen om flink te besparen op je energierekening. Maar wist je dat de afmeting van zonnepanelen een belangrijke rol speelt bij de keuze voor het juiste systeem voor jouw huis of bedrijf? In deze blog leggen we je alles uit wat je moet weten over de afmeting van zonnepanelen.

Hoe Groot zijn Zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn er in verschillende afmetingen. De meeste panelen die je op Nederlandse daken ziet, zijn ongeveer 165 x 99 cm groot, met een dikte van 3,5 cm. Voor bedrijven zijn de panelen vaak wat groter, met afmetingen van ongeveer 196 x 99 cm.

Maar let op, de afmeting van zonnepanelen vertelt je niet het hele verhaal. Je moet ook rekening houden met het vermogen van de panelen, dat wordt uitgedrukt in watt piek (Wp). Een paneel van 165 x 99 cm levert gemiddeld tussen de 250 en 300 Wp, terwijl een groter paneel van 196 x 99 cm tussen de 350 en 400 Wp kan leveren.

Waarom is de Afmeting van Zonnepanelen Belangrijk?

De afmeting van zonnepanelen speelt een belangrijke rol bij de installatie en het rendement van je zonne-energiesysteem. Ten eerste moet je voldoende ruimte op je dak hebben voor de zonnepanelen. Daarbij is niet alleen de grootte van je dak van belang, maar ook de oriëntatie, de hellingshoek en eventuele schaduwvorming.

Daarnaast heeft de afmeting van de panelen invloed op hoeveel stroom ze kunnen opwekken. Over het algemeen geldt: hoe groter het paneel, hoe meer stroom het kan genereren. Dit komt omdat grotere panelen meer zonnecellen bevatten.

Hoe de Afmeting van Zonnepanelen Je Energiebehoefte Beïnvloedt

Om uit te rekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is het belangrijk om te weten hoeveel stroom je op jaarbasis verbruikt. Dit kun je vinden op je jaarlijkse energierekening, uitgedrukt in kilowattuur (kWh).

Stel, je verbruikt per jaar 4000 kWh en je kiest voor zonnepanelen van 250 Wp. In dat geval heb je ongeveer 16 zonnepanelen nodig. Houd er echter rekening mee dat dit een schatting is. Het werkelijke rendement van je zonnepanelen kan variëren, afhankelijk van bijvoorbeeld de hoeveelheid zonlicht in jouw regio en de oriëntatie en hoek van je dak.

Conclusie

Zonne-energie is een slimme en duurzame keuze, zowel voor je portemonnee als voor het milieu. Maar bij het kiezen van het juiste zonnepaneel voor jouw situatie is het belangrijk om niet alleen te letten op de prijs en het vermogen, maar ook op de afmeting van zonnepanelen. Op In2Solar vind je een breed assortiment aan zonnepanelen in verschillende afmetingen en vermogens, passend bij jouw specifieke behoeften. Neem contact met ons op voor meer informatie of een offerte op maat.